6.06.2014

CELTA Günlükleri-1

Biri CELTA mı dediiiiii????

Başlık yanıltmasın, "Celta,ya başlıyorum ve her günü sana anlatıcam!!"" gibi bi yazı değil bu okuyacağın... Zaten kursu anlatırken bunun imkansız olduğunu anlayacaksın:)

Celta'yı 11 Nisan'da bitirdim. Başvuruyu, süreci ve sonrasını anlatıcam.

Celta'yı anlatmamın nedeni, başvurmadan önce süreç hakkında yeterli bilgi bulamamam ve internetteki kurumların sahte olma şüphesi. Ve tabii ki diplomayı aldıktan sonra neler oluyorrr? sorusu.

Enjoy ! :)

- CELTA NEDİR?
Celta: Certificate in English Language Teaching to Adults
Yanii  "bu vatandaş, bir native speaker gibi yetişkinlere İngilizce öğretebilir" diplomasıdır. ULUSLARARASIDIR. Fakat ülkemizde geçerli değildir.

- Celta'ya KİMLER BAŞVURABİLİR?
İster eğitim fakültesi mezunu ol, istersen olma; üniversite mezunu herkes başvurabilir. Yabancı dil öğretmenliği okuyanların kursa başvuru sürecinde ve kursta daha rahat ediceklerini düşünüyorum çünkü kurstaki dersler ve başvuru formu, okuldaki derslerden tanıdık gelicek.
Tabii ki belirli bir İngilizce seviyesi olan.

-Neden? Ben İngilizce grameri sular seller gibi biliyorum, katılamaz mıyım?
Katılırsın ama unutma ki dersler full İngilizce anlatılıyor ve aynı (öğretmenlik okuyanlar bilir) stajdaki gibi her gün ders anlatımı var. Diyorsan ki, "ben akıcı bir şekilde İngilizce konuşurum, İngilizce'yi İngilizce anlatırım." hiç düşünme, başvur.

- Celta diplomasını HANGİ KURUM veriyor?
Celta, Cambridge Üniversitesi'nin verdiği bir diplomadır. Üniversitenin anlaşmalı olduğu kurumlar verir. Bu kurumlardan Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de vardır.
(Cambridge University Celta yazıp google da arayabilirsin (http://www.cambridgeenglish.org/tr/exams-and-qualifications/celta/) daha sonra orada sağ alt tarafta en yakın Celta öğretim yeterlilikleri merkezi yeri butonunu tıkla (http://www.cambridgeenglish.org/tr/find-a-centre/find-a-teaching-centre/) Avrupa'da almak istersen şehir ve ülkeyi ona göre seçebilirsin.)
Kursu Türkiye'de almak istersen birkaç şehirde çıkıyor. Ankara için söylüyorum Bilkent'tekine ulaşılamıyor ve bildiğim kadarıyla sadece Bilkent öğretmenlerini kursa alıyorlar.
Diğer kurumları bilmediğim için ITI (http://iti-istanbul.com/cameng/celta) öneriyorum. Hatta şiddetle tavsiye ediyorum :)

*ITI, İstanbul'daki kurum. Ankara'ya da şube açmayı düşünüyorlardı en son, fakat şu anda ne durumda bilmiyorum.

-ÜCRETİ ??
ITI sayfasında fiyatları yazıyor. Ankara için şu anda 30 Haziran full time için £ 1,200.00 diye görünüyor.

**!!! Sayfanın en altında "All fees are quoted with 8% KDV (tax) not included."  notuna dikkat.

-SÜRESİ??
Benim katıldığım full time,4 haftaydı.
Online olanlar ve part time olanlar da var. Part time lar sanırım 2 ay sürüyor.

-DİPLOMA NASIL Bİ'ŞEY?

3 tane diploma türü var.
Pass A- Pass B- Pass
*Detay için 2. bölümü oku
-NASIL başvurmalıyım?

TÜRKİYE'DE KATILMAK İSTEYENLER İÇİN:

ITI
 sayfasına girersen çok güzel yönlendiriyor. Upcoming kısmında kurslar var. Şehirleri ve türleri yazıyor( full-time/online vs).
Oradan hangisini düşünüyorsan sağ taraftaki view details butonuna tıkla ve formu doldur.
Başvuru iki aşamalı:

-Form
-Telefon/skype görüşmesi

Formu doldururken eğitim ile ilgili bir essay yazmanı isteyecek. Onu da yazıp yolladıktan sonra sana ITI'dan başvurunu aldıklarına dair bir mail gelicek ve bir pdf, bir de word dosyası yollayacaklar. Pdf'de Yabancı Dil öğretmenliği okuyanlar bilir have been ve have gone arasındaki fark, auxiliary verbs ya da fonetik gb konuların olduğu dilbilimsel/bilgisi soruları var; word'de ise cevapları yazmak için tablolar.Bunları yolladıktan sonra 1 ya da 2 gün içinde telefon görüşmesinin gününü belirlemek için mail atıcaklar.

Birkaç dosya daha yollayacaklar ve birinde telefon görüşmesinde ne gibi sorular sorulacağı yazıcak. Buna sakıın aldanma. Ben oradaki sorulara göre kafamda birkaç cevap hazırlamıştım. İşte nerde okudun, neden Celta almak istiyorsun, deneyimlerinden bahset gibi....

Görüşmede bana iki tane gramer sorusu sordular. Biri have been ve have gone arasındaki farktı, diğerini hatırlayamıyorum. Bir de birkaç kelime (2 tane somut,1 tane soyut) verip "bunları sınıfta nasıl anlatırdın?" diye sordular. Sordular diyorum ama görüşmeyi bir kişi yapıyor=))
Ben, bizim tutorlardan Nikue'le konuşmuştum :)

Sorular bittikten sonra, telefondaki şahıs, "senin bize sormak istediğin bir şey var mı?" diyor ve istersen kursla ilgili merak ettiklerini soruyorsun.

Bunu da atlattıktan sonra aynı gün içinde kabul edilip edilemediğini mail atıyorlar. Kabul edilirsen hızlı bir şekilde ücretin ilk bölümünü verilen hesaba ve söylenen miktar kadarını yatırıyorsun.
Ücreti biran önce yatırmalısın ki kontenjan dolmadan ön kayıt yapılsın.

Öğretmenler yani tutor'lar hakkında daha sonra yazıcam. Ama bu kurumun güvenilir olduğunu tekrar söylemek istiyorum. Biz ailecek " Çok para yaa, inşallah dolandırılmayız" diye çok düşündük. Başvurmak isteyip de bizim gibi düşünen arkadaşım, umarım bu yazıyı görürsün ve için rahat eder :)

-ANKARA'da NEREDE?

ITI, Bestekar sokaktaki İngiliz Kültür Derneği'yle anlaşmış. Kurs, binanın en üst katında yapılıyor.
Kennedy Caddesi'ndeki Sakal var ya,oradan Esat'a çıkıyomuş gibi yokuşa doğru yürü. İlk sola dön, taksi durağı var. Dümdüz devam et. Aras Kargo'nun yanı.
(http://www.tba.org.tr/)

-KAÇ KİŞİ ALIYORLAR?

Bizim sınıf 12 kişiydi. Daha sonra 2 grup şeklinde ayırıyorlar. Sanırım 12'de tutmaya çalışıyorlar.

Başvuru süreci bu şekilde...

Kursta neler yaptık ?? :
http://basakkaleli.blogspot.com.tr/2014/06/celta-gunlukleri-2.html